Elämme ajassa, joka vaatii periksiantamattomuutta. Ilmastokriisi ja luontokato pahenevat, äärioikeisto nostaa päätään ja Euroopassa käydään sotaa. Vaikeat ajat ovat arvojen puntari. Ryhdymmekö tinkimään ihmisoikeuksista populistien luoman paineen myötä vai seisommeko niiden periaatteiden takana, joille sivistynyt yhteiskunta rakentuu? Annammeko Ukrainalle kaiken sen tarvitseman tuen vai lankeammeko Kremlin trollien narratiiveihin? Joustammeko ilmasto- ja luontopolitiikasta talouden pikavoittojen toivossa?

Periksiantamattomuus ei ole synonyymi jääräpäisyydelle tai yhteistyökyvyttömyydelle. Itseasiassa päinvastoin. Se on kykyä löytää ratkaisuja omien prioriteettien ja arvojen edistämiseksi.

Ihmisten vapaus, ympäristön kantokyky ja demokratia ovat arvokkainta mitä meillä on. Siksi tarvitsemme päättäjiksi henkilöitä, jotka priorisoivat ne kaiken muun edelle. Periksiantamattomasti.

Ihmisoikeuksien puolustaminen vaatii periksiantamattomuutta

Emme voi antaa tuumaakaan periksi taantumuksellisille pyrkimyksille rajoittaa naisten ja vähemmistöjen oikeuksia. EU:n on asetettava ihmisoikeuksien kunnioittaminen myös tukipolitiikkansa keskiöön. Samalla EU:n on otettava roolinsa kansainvälisenä toimijana. Se on aloitettava tuomitsemalla yksiselitteisesti Gazassa toteutettava kansanmurha.

Eturyhminä ihmiset ja ympäristö

Sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää yhteiskuntaa on edistettävä periksiantamattomasti. Elinkustannusten noustessa ja työelämän muuttuessa epävarmemmaksi on varallisuus keskittynyt entistä enemmän ultrarikkaille.Tämä ei ole luonnonlaki vaan tehdyn politiikan tulos. Talous on valjastettava palvelemaan ympäristön ja ihmisten hyvinvointia eikä toisin päin. Ei kurjistavia leikkauksia vaan vahvistavia investointeja.

Ilmastonmuutoksen torjunta välttämätöntä – ja hyvä investointi!

Maailma käy läpi uusteollista murrosta, joka mahdollistaa EU:lle ja erityisesti Pohjoismaille kymmenien miljardien investoinnit. Jos ilmastopolitiikassa vedetään jarrua on riskinä se, että investoinnit menevät muualle. Puhtaan energian investointien edistäminen on myös olennainen kysymys Euroopan omavaraisuuden sekä turvallisuuden näkökulmasta. Peruutuspeiliin vilkuilu ei nyt auta.

Poikien kokema osattomuus on oikea ongelma

Syrjäytyneistä nuorista enemmistö on kautta EU:n poikia, eikä Suomi ole tästä poikkeus. Kokemus näköalattomuudesta ja osattomuudesta ajaa poikia ja nuoria miehiä radikaalien ja taantumuksellisten aatteiden äärelle, mikä heikentää myös naisten ja tyttöjen asemaa. Poikatyö tarvitsee enemmän tukea koko EU:n laajuisesti. Myös vihamielisen sisällön sallivia somejättejä on vastuutettava selvemmin. Taantumukselle ei tule antaa periksi.