Useiden yleishyödyllisten organisaatioiden jaettu ongelma on tilavuokrat. Suhteettoman suuri osa kaupungin avustuksista koostuvista varoista, jotka voitaisiin käyttää toiminnallisuuteen, palaa vuokratuloina takaisin kaupungin kassaan. Harrastuspaikkojen ohella yhdistysten on myös vuokrattava tiloja, joissa pyörittää toimistoa ja kokouksia.

Iäkkäistä ja liikuntarajoitteisista ihmisistä puhuttaessa tulee esteettömyys ottaa huomioon. Usein jää helposti huomioimatta se, että monille mitätön kynnys voi olla toisille haasteellinen este. Kaupungin tarjoamissa harrastetiloissa ja liikuntapaikoissa tulisi satsata entistä enemmän juuri esteettömyyteen, jotta nämä tilat voisivat paremmin palvella niitä, joille liikkuminen on entuudestaankin haasteellista. Mikäli vaikeasti liikkuva menettää liikuntakykynsä tulee hän yhteiskunnalle hyvin kalliiksi. Tätä merkittävämpi seikka on inhimilliset tekijät; elämän tulee olla yksilölle itselleen elämisen arvoista.

Hyvänä ja edullisena ennaltaehkäisyn keinona näkisin esteettömän uimarannan rakentamista Tampereelle. Tämä piti toteuttaa jo vuoden 2016 aikana, mutta rantaa ei ole näkynyt. Tämä on halpa toteuttaa, käyttäjilleen ilmainen ja ekologisesti kestävä – jokainen näistä tukee rannan rakentamista.

Se, että pystyisimme tehostamaan yleishyödyllisten yhdistysten toimintaa, ja järjestää liikuntarajoitteisille paremmat mahdollisuudet pitää itsensä kunnossa palvelisi meitä kaikkia. Vuonna 2015 sote-kustannukset kuntalaista kohden olivat koko maassa keskimäärin 3026 euroa kustannnushaitarin ollen 2200-5500 euroa kunnasta riippuen. Vuoden 2015 lopussa Suomen virallinen väkiluku oli 5 487 308. Jos saisimme laskettua sote-kustannuksia edes 100 eurolla kuntalaista kohden, puhuttaisiin jo puolen miljardin euron säästöistä vuositasolla.

Investointien tekemättä jättäminen ei tuo kauas kantoisia tai kestäviä säästöjä. Heikommassa asemassa olevien kurittaminen vain nostaa kustannuksia. Se, että kaupunki mahdollistaa virikkeellistä elämää kaikille voi tuoda pitkässä juoksussa miljoonien säästöt. Olisiko aika ryhtyä katsomaan tätä asiaa hivenen uudelta kantilta?