Global Burden of Disease-verkoston arvion mukaan Suomen terveydenhuollon kustannukset tulevat kasvamaan 29% vuoteen 2030 ja 58% vuoteen 2040 mennessä. Kehityssuunta on kestämätön.

Sote-palveluiden markkinallistamisen ei tuo säästöjä – tämä oli kaatuneen uudistuksen yksi keskeisimmistä ongelmista. Julkistenpalveluden tulee olla terveydenhuoltopalveluiden selkäranka, jota yksityinen puoli tukee. Terveydenhuollossa meidän on hyvä pitää Yhdysvaltoja esimerkkinä – varoittavana sellaisena. Tosin palveluiden hallinnolliset ratkaisut ovat hallinneet keskustelua aivan liikaa. Nyt olisi olennaista pohtia sitä, miten lisätään hyvinvointia ja lasketaan kustannuksia.

Sydänkuntoutusten yhteydessä on tutkittu liikunnallisen kuntoutuksen vaikutusta suhteessa perinteiseen. Kaksi viikkoa vakavan sydäntapahtuman jälkeen alkaneeseen kuuden kuukauden kuntoutusjaksoon kuului mm. kerran viikossa fysioterapeutin ohjaamaa kuntoutusta sekä kotiharjoittelua. Liikunallisen kuntoutuksen ryhmässä uusia kohtauksia tapahtui 5 ja verrokkiryhmässä 16, molemmissa ryhmissä oli 102 asiakasta.

Tutkimusten mukaan noin 62% haluaisi osallistua liikunnalliseen kuntoutukseen, mutta resurssit eivät anna myöten. Kahden ryhmän välillä havaittiin se taloudellisesti merkittävä ero, että liikunnalliseen kuntoutukseen osallistuneet käyttivät seuraavan vuoden aikana keskimäärin 1000 euroa vähemmän terveydenhuollon palveluita kuin perinteinen ryhmä.

Sairauksien ja niiden uusimisen ennaltaehkäiseminen tulisi ottaa keskeisempään asiaan terveyspolitiikkaa tehdessä. Suomessa on esimerkiksi loistava aivoverenkiertohäiriöiden akuuttihoito hyödyt voidaan menettää heikkoon kuntoutukseen. Aivoverenkiertohäiriöihin sairastuneista noin 25% on työikäisiä.

On laskettu, että moniammatillinen päivittäistä fysioterapiaa sisältävä kuntoutusmaksaisi 33 hengelle noin 500 000 euroa. Tämän hoidon piirissä olleista 80% on pystynyt palaamaan takaisin kotiinsa, kun taas verrokkiryhmissä vain 66%. Yksi vuosi laitoshoitoa maksaa 50 000 euroa, joten säästö on näinkin pienessä tarkasteluryhmässä melkoinen – etenkin kun puhutaan vuotuisesta säästöstä.

Turhauttavinta tässä on se, että meillä olisi jo nyt aitoja keinoja ryhtyä taittamaan kustannusten kasvua hyvinvointia lisäävällä tavalla, mutta tämä ei ole ottanut toteutuakseen. Tarvitaan ennaltaehkäisymiljardi.

Lähteet:

AVH:n sairastaneiden kuntoutukseen ohjautuminen ja kuntoutuksen toteutuminen 2013–2015, AVH-kuntoutuksen seurantatutkimuksen loppuraportti, Aivoliitto ry:n julkaisusarjan raportti 11,Liikunnallinen sydänkuntoutus vähentää terveydenhuollon kustannuksia ja uusia vakavia sydäntapahtumia: 12 kuukauden seuranta. Liikunta & Tiede; 5: 47-48, 2015

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s