Urheilu on myös politiikkaa (HS 16.8.2020)

URHEILUA ja politiikkaa ei voida erottaa toisistaan. Urheilun kyky yhdistää kansaa tekee siitä myös poliittisesti merkittävän välineen. Autoritaariset johtajat käyttävät suuria urheilutapahtumia hyväkseen kääntämällä huomion yhteiskunnallisista ongelmista toisaalle. Samalla pyritään vakiinnuttamaan käsitys, että oma hallinto nauttii kansainvälisen yhteisön hyväksyntää. Juuri tästä syystä Suomen ei tule osallistua jääkiekon MM-kilpailuihin Valko-Venäjällä.

Jääkiekkoliitto on toistaiseksi viestinyt kulkevansa kansainvälisen yhteisön mukana tekemättä omia ratkaisuja.

Yksittäinen lajiliitto pystyy halutessaan vaikuttamaan kansainvälisen liiton ratkaisuihin. Lokakuussa 2017 keilailun Euroopan mestareiden cup ja kongressi oli määrä pitää Ankarassa. Turkin tilanne johti kuitenkin siihen, että Suomen johdolla Euroopan liitot ryhtyivät vaatimaan tapahtumien siirtämistä toisaalle. Näin myös tapahtui.

Syksyllä 2019 olimme samassa tilanteessa, mutta paljon lähempänä kilpailujen alkua – Turkki hyökkäsi Syyriaan vain paria viikkoa ennen kuin kilpailujen oli määrä alkaa. Yritimme jälleen samaa, mutta Euroopan liitto ei tällä kertaa ollut valmis toimenpiteisiin. Suomi boikotoi kisoja, ja pari muuta liittoa seurasi perässä.

Jääkiekkoa ja keilailua yhdistää yksi olennainen seikka: Suomi kuuluu molemmissa maailman kärkimaihin. On selvää, että jääkiekon MM-kilpailujen dynamiikka muuttuisi, jos Suomi jäisi niistä pois. Entäpä jos esimerkin myötä joukkoon liittyisi Kanada, Ruotsi tai Yhdysvallat? Jonkun on oltava ensimmäinen.

Urheilun ja politiikan yhteys linkittyy vahvasti ihmisoikeuksiin. Niin Qatarin, Turkin kuin Valko-Venäjänkin tapauksissa on kyse nimenomaan ihmisoikeuksista, ei talous- tai koulutuspolitiikasta.

Ihmisoikeuksien toteutuminen on koko yhteiskunnan vastuulla. Urheilun roolia ei voida piilotella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s