Viime viikkoina on tullut paljon kysymyksiä henkilökohtaisesta sekä puolueen ydinvoimakannasta.  Henkilökohtaisesti suhtaudun ydinvoimaan hyvin avoimesti – ja niin suhtautuu moni muukin vihreä.

Vastoin yleistä oletusta vihreät eivät ole koskaan esittäneet ydinvoimaloiden alasajoa. Kritiikki on kohdistunut uusiin ydinvoimahankkeisiin. Ilmastokriisi on siinä pisteessä, että kasvihuonepäästöjen leikkaaminen ja fossiilisten energiamuotojen leikkaaminen on kaikista keskeisintä. Yhtäältä Voidaan kysyä, että onko meillä oikeutta jättää tuleville sukupolville ydinjätettä riesaksi, mutta toisaalta mielummin se kuin hallitsematon ilmastonmuutos, jolla on peruuttamattomia vaikutuksia.

Pienydinvoimalat ovat konseptina kiinnostava, mutta paljon vielä puuttuu paljon olennaista konkretiaa kuten esimerkiksi hinta. Ensimmäisiä on lupailtu markkinoille vuonna 2026. Moduuleista koottavaa reaktoria kehitetään, koska nykyisten isojen voimaloiden hinta kasvaa lähelle kymmentä miljardia euroa. Nyt hintaa yritetään saada laskettua reaktorien sarjavalmistuksella.

On arvioitu, että meillä on 10-12 vuotta aikaa ilmastonmuutoksen ratkaisemiseksi. Uuden ydinvoiman rakentaminen on hidasta ja verrattain kallista, joten ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta täysin uutta ydinvoimaa ei ehditä merkittävästi rakentamaan. Esimerkiksi Olkiluoto 3 on yli 10 vuotta aikataulusta myöhässä.On kuitenkin täysin selvää, että meidän tulee ottaa kaikki hyöty irti niistä ydinvoimaloista, joita meillä jo on ja niistä jotka ovat rakenteilla.

Teknologian kehittyminen tuonee meille myös uusia ydinvoimavaihtoehtoja, jotka voivat ratkaista rakentamisen hitauteen ja hintaan liittyviä ongelmia. Tutkimukseen ja tuotekehitykseen panostaminen on keskeistä tässäkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s