hä useampi ja useampi nuori pohtii sitä, että kannattaako tähän yhteiskuntaan kouluttautua. Näen yhteiskunnan yhdeksi tärkeimmistä – ellei tärkeimmäksi – tehtäväksi sen, että jokaisen kannattaa tavoitella täyttä potentiaaliaan, ja että se on myös kaikille mahdollista. Tämä vaatii panostuksia koulutukseen ja tutkimukseen. Hukkaan heitettyihin lahjakkuuksiin ei ole varaa. Siksi on pidettävä huolta siitä, että jokainen voi ponnistaa mihin vain lähtökohdistaan riippumatta. On väärin, että itsestä riippumattomat seikat määrittelevät oikeuden tulevaisuuteen.

On tragikoomista toivoa valtiota johdettavan enemmän kuin yritystä, jos samalla hyväksytään heikennykset koulutukseen ja osaamiseen. Ne ovat Suomen suurin vahvuus eikä yksikään menestyvä yritys lähtisi karsimaan merkittävimmästä vahvuudestaan. Akateeminen työttömyys on puistattavalla tasolla. Hälytyskellojen tulisi soida – onneksi on vaalit.

Elinympäristömme on lainassa tulevilta sukupolvilta. On tyystin merkityksetöntä onko oikeistoa vai vasemmistoa, jos omalla toiminnallamme teemme planeetasta elinkelvottoman. Siksi tämän vanhanaikaisen kahtiajaon sijaan meidän tulisi keskittää ajatuksemme siihen, miten meillä olisi myös tulevaisuus.

Verotusta tulisi keventää työn ja palveluiden osalta ja vastaavasti koventaa ympäristölle haitallisten hyödykkeiden sekä teollisuuden osalta. Tehottomat ja markkinoita vääristävät yritystuet tulisi lakkauttaa tai ainakin kohdentaa siten, että niiden keskeisin kriteeri on ilmaston muutoksen torjunta.

Ihmiselämä ei voi olla bisnes. Terveysongelmien ennaltaehkäisyyn on satsattava enemmässä määrin. Tutkittua tietoa ja konkreettisia näyttöjä on jo runsaasti, mutta politiikan kautta ne ovat päätyneet ratkaisuiksi surullisen harvoin. Liikuntapaikat, diabetesneuvonta ja neuvolapalvelut maksavat, mutta on vastuutonta taloudenpitoa säästää kymppi tänään ja maksaa viikon päästä satanen.

Ihmisoikeudet ovat sellaisia, joista ei voida joustaa. Translaki on uudistettava ja mielenterveyspalvelut saatava osaksi perusterveydenhoitoa. Kokonaisvaltainen terveydenhuolto on myös ihmisoikeus. Samoin se, että yksilö saa itse määritellä sukupuolensa.

Monilla usko ja mahdollisuus tulevaisuuteen on uhattuna. Mikäli ilmastonmuutosta ei pysäytetä on näin meillä jokaisella. Näihin kaikkiin haasteisiin on kuitenkin ratkaisut, jotka tulee mahdollistaa ja toteuttaa. Nyt jos koskaan on liian myöhäistä luovuttaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s