World Bowling on ottanut kerrassaan mielenkiintoisen askeleen palkatessaan uuden toimitusjohtajan. Andrew Oram on keilailumaailmalle tuiki tuntematon henkilö, jonka tapasin vasta ensimmäistä kertaa elokuussa maailman liiton kongressin yhteydessä. Hänen urheilutaustansa on kriketin parista.

Oram piti liiton johdon kannalta kiusallisen puheenvuoron siitä, miten meidän tulisi ottaa urheilijat paremmin huomioon ja pyrkiä virkistämään imagoa – miten voimme saada nuoret innostumaan lajista, jos finaalien vip-aitio on täynnä yli seitsenkymppisiä, joista kiitettävä osuus vielä torkahtelee?

On sanottava, että hänen nimittämisensä toimitusjohtajaksi oli yllätys – kuten hän itsekin sanoi – mutta erittäin positiivinen sellainen. Se tarkoittaa väistämättä sitä, että jotain muutosta ajattelussa on tapahtunut.

Jo ennen valintansa julkistamista Oram oli minuun yhteydessä ja pyysi, että voisimmeko keskustella muutaman päivän päästä. Vaikka olimmekin olleet hyvin samalla aaltopituudella kaikista keskeisistä linjoista liiton toiminnan uudistamisen kannalta, pidin tätä hämmentävänä, koska en ajatellut olevani kovin suuressa suosiossa liiton johdon silmissä. Sen lauluja laulat kenen leipää syöt.

Keskustelun yhteydessä hän kertoi minun olleen ensimmäinen kenen kanssa halusi puhua, koska tiesi etten pyri miellyttämään ketään. Analyysia ei voida pitää täysin vääränä. Oram kertoi aikovansa asettaa urheilijoiden hyvinvoinnin, avoimuuden ja vuorovaikutuksen maailman liiton keskeisiksi teemoiksi. Pakko myöntää, että nämä kuullessani kallistin vähän päätäni ja mietin kuulleeni näistä jossain yhteydessä aikaisemminkin.

Jatkossa kerran kuussa puheenjohtajalta tulee sähköposti, jossa kerrotaan maailman liiton kuulumisista, projekteista ja visioista – yksi on jo tullut eli aivan täyttä huttua tämä ei liene. Kolmen kuukauden välein on tarkoitus pitää videokonferensseja, joissa käydään jotain tiettyä teemaa läpi. Jatkossa myös EM-kilpailujen yhteydessä pidetään maailman liiton järjestämä tapaaminen alueen jäsenliitoille. Erittäin tervetulleita kaikki. Näin myös pienempien liittojen johtohahmoilla on mahdollisuus osallistua edes jollain tavalla keskusteluun.

Vegasin ongelmallisuus jatkuvana kisakohteena on tiedostettu ja muutosta on lupa odottaa. Itseasiassa maailman liitto tulee lähipäivinä avaamaan haun kesän 2020 single ja nuorten MM-kilpailuihin uudestaan. Näyttää siltä, että ensi kesänä emme matkusta Vegasiin, joka on taloudellisesti todella iso asia. Maailman liiton näkökulmasta taustalla on myös sponsori- ja näkyvyyskysymys.

Ehkä tärkein yksittäinen toiminnallinen tavoite on muuttaa maailman liiton rahoitus itsenäiseksi, koska tällä hetkellä se pyörii puheenjohtajan avustusten voimin. Tämä ei tietenkään ole millään muotoa kestävää, kuten on jo useasti todettu. Oram on tehnyt työuransa urheilumarkkinoinnin puolelta, joten tätä voidaan pitää mahdollisena. Hän oli esimerkiksi järjestänyt useita lajin ulkopuolisia puhujia edelliseen kongressiin mm. kansainvälisestä Olympiakomiteasta.

On ilmeisesti niin, että edellinen kongressi Vegasissa oli ns. oikeille ihmisille silmiä avaava kokemus. Oram kertoi, että tässä tuskin oltaisiin, jos en olisi ravistellut liittoa. Jos näin on niin olen siitä tietysti mielissäni, koska silloin tehty työ ei mennyt hukkaan. Lopputulos lähentelee täydellistä: tavoitteet etenevät, mutta itse pääsee vähemmällä.

Seuraavaksi on syytä odotella konkretiaa. On myönnettävä, että odotan maailman liiton tekemisiä aika erilaisin fiiliksin kuin aikaisemmin. Ja tämä on pelkästään hyvä asia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s