Tampereen kaupungin tavoitteena on puolittaa asunnottomuus vuoteen 2023 mennessä. Vuoden 2019 lopulla yksineläviä asunnottomia oli 323, reilut 90 enemmän kuin vuotta aiemmin. Näistä miltei neljännes oli alle 25-vuotiaita.

Luottotietojen menettäminen hankaloittaa asunnon saantia merkittävästi. Vaikka maksuhäiriömerkinnät eivät liittyisi millään tavalla vuokranmaksuun, nousee monissa tapauksissa seinä vastaan.

ASUNNOTTOMUUDEN kanssa työskentelevien viesti onkin selkeä – luottotietoja tulisi katsoa nykyistä löyhemmin. Näin etenkin tilanteissa, joissa maksuvaikeudet eivät ole liittyneet asumisen kustannuksiin.

Tampereen kaupunkikonserniin kuuluu useampia sosiaalista asumista tuottavia yhteisöjä, joiden tarkoituksena on nimenomaan tukea erilaisten ihmisryhmien asumista. Aikuissosiaalityön asiakaskunnalta tullut viesti on, että näissä asuntoyhteisöissä luottotiedot joutuvat usein tarkempaan syyniin kuin yksityisellä puolella, vaikka asiakkaalla olisikin Kelan kanssa sitoumukset kunnossa.

Asuminen on jokaisen ihmisen perusoikeus. Ilman asuntoa on miltei mahdotonta saada muitakaan asioita kuntoon. Siksi olisikin tärkeää, että kynnystä asunnon saannille madallettaisiin etenkin sosiaalisen asuntotuotannon kohteissa.

ON MYÖS NIIN, että tyhjästä on paha nyhjästä. Viime vuodelle asetetusta 570 uuden kohtuuhintaisen vuokra-asunnon tavoitteesta jäätiin noin viidelläkymmenellä. Tälle vuodelle tilanne näyttää onneksi valoisammalta.

Kaupunki on jo onnistunut puolittamaan pitkäaikaisasunnottomuuden, mikä on loistava asia. Tehtävää kuitenkin vielä riittää. Tässä keskustelussa olisi tärkeää pitää mukana myös asiakaskunta.