Sirpa Pursiainen kritisoi keskiviikon Tamperelaisen Lukijalta-kirjoituksessaan THL:n kantaa huumeiden käytön rangaistavuuden poistamisesta. Hän myös kantaa huolta päätösten tekemistä ”täysin ideologisin perustein huomioimatta tosiasioista”. Jälkimmäisestä olen täysin samaa mieltä.

Pidän juuri sitä täysin ideologisena, että sekoitetaan dekriminalisaatio ja laillistaminen keskenään. Näiden ero on valtava ja uskoakseni jokainen päihdepolitiikkaan perehtynyt sen tietää. Dekriminalisaatiossa käyttö ei ole rangaistavaa, mutta myyminen puolestaan on. THL on puhunut nimenomaan tämän puolesta.

THL EI OLE KANTANSA KANSSA suinkaan yksin. Myös maailman terveysjärjestö WHO, YK, Punainen risti ja useat muut terveysjärjestöt maailman laajuisesti ovat ilmaisseet tukensa huumeiden käytön rangaistavuuden poistamiselle. Kun sivuutetaan terveysjärjestöjen näkökulmat ja tutkittu tieto tehdään juuri sitä, mitä Pursiainen kirjoituksessaan kritisoi – tehdään päätökset ideologisin perustein.

Myös yhteiskunnan etua palvelisi se, että kuntoutuneet päihdeongelmaiset pääsisivät mahdollisimman vaivattomasti opiskelemaan ja työelämään. Vanhat käyttörikokset voivat hankaloittaa muun muassa työllistymistä. Rangaistuksen pelko onkin yksi olennainen syy olla hakeutumatta hoitoon. Globaalissa tarkastelussa ei löydy ainuttakaan esimerkkiä, jossa kovat rangaistukset olisivat hillinneet ongelmaa.

LAINSÄÄDÄNNÖN REFORMEJA ja päihdehuollon resursseja ei sovi myöskään sotkea keskenään. Me voimme ajaa samaan aikaan läpi uudistuksia, jotka johtaisivat siihen, että päihdeongelmaa tarkasteltaisiin sosiaali- ja terveyspoliittisena eikä rikosoikeudellisena kysymyksenä sekä kehittää päihdehoitoja.

Tampereella on huumehoitojen osalta paljon tehtävää; tämän hetkistä resurssivajetta ei voi kylliksi korostaa. Onkin tärkeää, että tämä muistetaan myös, kun euroja jaetaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s