TÄNÄÄN lauantaina vietetään sekä lapsen oikeuksien päivää että transihmisten muistopäivää. Näihin kumpaankin liittyvät olennaisesti eduskunnassa hiljattain lähetekeskustelussa olleet kansalaisaloitteet Ehjänä syntynyt sekä Oikeus olla.

Oikeus identiteettiin on ihmisoikeuksien ydintä. Tästä huolimatta eheytyshoitoja ei ole Suomessa kriminalisoitu ja translakimme on saanut osakseen kansainvälistäkin kritiikkiä. Elämme edustuksellisessa demokratiassa, mutta eduskunnan käsittelyyn nämä lainsäädännön epäkohdat päätyivät vasta kansalaisaloitteiden kautta.

Tutkimusten mukaan sateenkaarinuoret kärsivät mielenterveysongelmista peräti kolme kertaa muita nuoria enemmän. Silti poliitikot kernaammin poseeraavat Priden aikaan kuin käyttävät heille suotua lainsäädäntövaltaa vähemmistöjen oikeuksien edistämiseen.

Sateenkaarinuoret eivät ole valtaapitävien maskotteja, joita nostetaan vain silloin, kun se on itselle helpointa. He ovat ihmisiä, jotka ansaitsevat yhdenvertaiset oikeudet ja mahdollisuudet. Edellytykset näille turvataan lainsäädännöllä, ei selfieillä.

Meidän ei tule pyrkiä ylhäältä annettuun suvaitsemiseen vaan yhdenvertaisuuteen. Ihmisoikeuksia käsittelevä lainsäädäntö ei suvaitse – se luo tai on luomatta yhdenvertaisuutta.

Paras tapa kunnioittaa transihmisten muistoa on saattaa maaliin ihmisoikeuksia kunnioittava translaki. Sateenkaarinuorten asemaa helpottaisi merkittävästi se, että heidän ei tarvitsisi jatkuvasti pelätä oman identiteettinsä kyseenalaistamista.