HS julkaisi gallupin puolueiden kannatuksesta ensimmäistä kertaa äänestävien keskuudessa. Käytännössä tämä tarkoittaa suurelta osin nuoria. Kolmen kärki oli PS 28%, SDP 13% ja vihreät 11%. Mitä tästä pitäisi ajatella?

Perussuomalaisten ylivoima selittyy nähdäkseni kahdella asialla. Ensimmäinen on se perinteinen; kriisiajat suosivat populistisia liikkeitä. Ihmisten elintaso laskee ja populistiset liikkeet elävät turhautumisesta. Tässä ei ole mitään uutta. Silloin korostuu entisestään se, että muiden täytyy onnistua palastelemaan viestinsä ymmärrettävästi.

Väitän, että toimen syy liittyy kanaviin. Siihen, että muut puolueet ovat käytännössä jättäneet TikTokin omaan arvoonsa. Se on perussuomalaisten dominoima alusta. Esimerkki: kun laittaa hakuun aihetunnisteen “vihreät” löytyy miltei pelkkää perussuomalaisten tuuttaamaa ryönää. Kuinka vihreät ja feministit tuhoavat Suomen. Kuinka kommunismi sitä ja mitään ei saa enää sanoa.

Tätä se on kaikilla kanavilla, mutta tiktokissa on yksi olennainen ero. Sieltä puuttuvat muut viestit – tai ne ovat ainakin täysin epäsuhtaisia suhteessa myllytykseen. Samalla luodaan uuden sukupolven äänestäjien asenteita ja arvoja. Kaikkien muiden puolueiden pitäisi ottaa tästä opikseen. Halutaanko todella, että perussuomalaisten viesti on se “ainut”, jonka nuoret kuulevat?

Itsekin kipuilin ko. alustalle menoa hyvin pitkään. Kiinakytkökset häiritsevät edelleen, mutta pragmaattisuus ajoi tässä edelle. Mä en halua sellaista Suomea, jossa nuoret tavoittava poliittinen viesti on ahdasmielisyys ja taantumus. Sitä voi tietysti porskuttaa omassa ylemmyydentunteessaan, että nuoret eivät kuitenkaan äänestä ja löytää sen edestään kymmenen vuoden päästä.

Tämä asia aukesi mulle entistä paremmin, kun yksissä juhlissa nuori henkilö tuli kiittämään siitä, että olin tehnyt koulutuspolitikkaan liittyviä videoita. Hän koki etteivät vihreät ole puhuneet koulutuksesta. Olo oli kuin puulla päähän lyöty. Että vihreät eivät olisi puhuneet koulutuksesta? Mitä että? Mutta sitten se taas kirkastui. On ihan sama kuinka paljon puhut jostain, jos kanava ei ole oikea. Viestillä ei ole merkitystä, jos se ei tavoita niitä ihmisiä, joita haluaa puhutella.

2015 nuoret tavoitti vielä Facebookissa. 2019 varsin mukavasti Instagramista. 2023 näistä kumpikaan ei ole se kanava, jolla nuoret parhaiten tavoitetaan. Kyse ei ole pelkästään vaalimenestyksestä vaan myös siitä millaiset asenteet ja ajatusmallit saavat tilaa.

Kyse on siitä millaiset asenteet hallitsevat 2020-luvulla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s