Suomi maksaa vuosittain noin 4 miljardia euroa yritystukia. Elinkeinoministeriön selvityksen mukaan näistä peräti 89%:a on turhia. Karkeasti voidaan laskea, että maksamme vuosittain yli 3,5 miljardia turhia tukia. Tämä on varsin nurinkurista aikana, jolloin leikataan milloin mistäkin.

Me haluamme varmistaa yrityksille riittävän hyvät edellytykset toimia; tätä kautta syntyy työllisyyttä. Suomen noin 300 000 yrityksestä kuitenkin vain reilut 30 000 saa valtion maksamia yritystukia. Suoria tukia maksetaan 1,1 miljardia ja verotukia 2,9 miljardia. Osa yritystukien ongelmallisuutta on se, että ne vääristävät kilpailun.

Osa maksetuista yritystuista on myös tutkitusti ympäristölle haitallisia. Taistelussa ilmastonmuutosta vastaan tällaisten tukien maksamisen ei pitäisi olla mahdollista.

Yritystuki ei ole automaattisesti huono juttu. Joissain tapauksissa ne voivat olla valtiolle järkeviä investointeja, jotka synnyttävät uusia innovaatioita ja sitä kautta työpaikkoja. Tämän puolesta puhuu sekin, että ne 11%:a yritystuista, jotka on katsottu hyödyllisiksi, on kohdennettu tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Tehokkaasti toteutettuna tutkimus-, tuotekehitys- ja innovaatiotuet paikkaavat markkinoiden puutteita ja edistävät yrityksissä tehtyjen innovaatioiden leviämistä muualle yhteiskuntaan nostaen siten tuottavuutta laajemmin.

On paradoksaalista väittää, että meillä ei ole varaa panostaa koulutukseen ja tutkimukseen, jotka ovat osaamisen ja innovaatioiden siemen, kun samalla kaadamme miljarditolkulla rahaa tutkitusti turhuuteen. Yritystuet ovat julkisia, verovaroista maksettavia menoja siinä, missä mikä tahansa muukin. Myös niitä on pystyttävä tarkastelemaan talouden kestävyyden näkökulmasta.

Yritystukien maksamisen sijaan olisi kansantalouden kannalta tehokkaampaa käyttää sama raha esimerkiksi työnteon verotuksen alentamiseen ja koulutusinvestointeihin. Työpaikkoja syntyy, kun työllistäminen on taloudellisesti kannattavaa ja innovaatiot syntyvät osaamisesta. Jos palkansaajalle jäisi tuloistaan isompi osa käteen, työn tekeminen kannattaisi useammin. Työn verotuksen laskeminen virkistäisi kansantaloutta varmasti enemmän kuin iso osa nykyisistä yritystuista.

2 vastausta artikkeliin “Yritystukia on karsittava

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s